Saturday, 13 September 2014

ALam U

Bismillahirrahmanirrahim.... Dengan nama Allah saya mulakan entry saya Assalamualaikum WBT
alhamdulillah sekian lama x mengupdate blog..menjadi siswa cukup menduga kehidupan

baru alami perasaan alam U di usia 18...Allhahu Rabbi cukup2 byk dugaan dn rintangan...semuanya dihadapi sendiri
jatuhku bangun sendiri, salahku perbetulkan sendiri, silapku di pulih sendiri...semua sendri lah..


Assignment bertimbun klu blh ponteng mcm keje sekolah dulu x pe...ni x blh!!!
ble dimintak kena sharp...masa pon kena jga tekdang makn pun ntah ke mana

byk lgi dugaan nnya....redha hadapi inshaAllah.

btw nk mnx doa...ana dh nak exam,sem 1 doa ye...inshaAllah ill do my best...

Friday, 25 July 2014

DArul QuRan

Bismillahirrahmanirrahim.... Dengan nama Allah saya mulakan entry saya Assalamualaikum WBT



hai bloggerrrrssss
miss u lot...Alhamdulillah sekarang sy sdah pn bergelar mahasiswi...di mana???tu kt atas tu DARUL QURAN

akhirnya setelah 2 bulan di sana dpt juga pulang beraya di rumah

Alhamdulillah capai 5 juz habis muqarrar sem 1....ok ready for next station...EXAM...gud luck all....Assalamualaikum

Sunday, 6 April 2014

Story after SPM

Bismillahirrahmanirrahim.... Dengan nama Allah saya mulakan entry saya Assalamualaikum WBT

ya Allah rindunyer nk update blog ni....rindu sesangat...walaupun xramai yg nk follow tpi sy bersyukur krana klu ade yg mnyinggah blog ini dn membaca sedikit sebanyak perkongsian ilmu di sini kita akan dpt saham akhirat sme2....dpt syer berhrga dari Allah.....dn jika ilmu itu tersebar kepada org lain pula misalnya sanak saudara dan rakan2 karib ,lebih bertambah dan mngembanglah saham kita inshaAllah...amin....

ok first sebelum spm yakni awal thun 2013 sy dh mula buzy actually.....thu2 jela...kte semua prnh hdpi...hatta adik2 pon akan hdpi prkra yang sama sebaik sahaja umur kalian mencecah 17 TAHUN!...hehehehe awl2 kena beli byk buku ltihan especially math and sbjek killer....pstu g sekolah bwk buku setebal2 alam....mmg berat bahu n....and then blik sekolah xyh ckplah.....pukul 5.30 bru blik...tu balik sekolah bukan sampai rumah.....jrak rumah ke sekolah around 15 minutes....smpai rumah around 6pm....tu pun klu org yg pick up tu ambik awl klu x???xke pkul 6.30 or 7pm???ha...dugaan smua tu...Allah nk bgi kejayaan kne bgi ujian dlu...
ok skiiiiiiiiiiiiiipppppppppppppppppppp....
smpai lah mse trial spm....berdegup kencang hti ni.,...n u know what???i get 4A- 3C 1D 1E....
ade E wei!!!!tu tk leh blah tu....ya Allah....E tu sains....rse2nye this is my FAV SUBJECT tpi kenapa E????ha itulah pertanyaan yg bermain di minda kala itu....terlalu banyak persoalan...cmne nk ckp ngan abah umi???cmne nk apply dq....Dq nk PQS/PSI credit....aku???dpt D psi and alhamdulillah A- PQs...but it still might be i'm not gonna be Dq Student....oh my Allah...cmne nk hdpi klu ade borang nakkan TRIAL SPM as a their choice???to take a student maybe mcm DQ pnye persijilan...nak TRIAL weh!!!!cm ne nk jwb klu couzie tny..."dpt berapa trial???nk jwb cmne??nk buat mke sposen pstu ckp..."trial bru blum btul2" dh tu kau ingat trial x pntg ke???kn msuk sistem jgk....x mlu ke org JAIP tgk result kau mcm tu??bgi kucing pon xmaulah die nk ambik result segitu buruk mcm result aku...ya Allah cm ne nk hdpi hri mendtg...kadang2 kn trial  yg gagal kte target blh jdi pmatah semangat utk jwb chaiyyok2 dlm REAL SPM....btul x???ce tny spe2 yg mdah ptus asa.....but!!!!!I'm not part of that person okay...disebabkan kegagalan mencapai target trial sy mula mengorak lgkh....xkesah tdo jam brp pun ttp bersemangat buat latihan...final round...trikhnya sampai SPM sebenar dtg menjengah kami batch 96...SPM....klu org x thu n buat2 xthu...its just kalimah or simple word.....what??! betul ape...S.P.M simple kn???tpi sebenar nya its a nightmare....mimpi buruk....hosh..,..bngun x prnh lewat drpd jam 3.30am....mesti awal....so bngun study and anything pstu tawakkal jelah...

RESULT SPM>>>>2013,,,,jeng3
debor hti.,..kwn2 xnk beratur aku nilah yg brni sgt duduk ambik reslt
tbe2 TAHNIAH>>>>>5A 4B
what??????!!chincha???
alhamdulillah....gmbira x thingga....abah umi lbih gmbra...Aina ckup bhgia mlihat kebahagiaan mereka....
dgn reslut ini aina akan apply DQ doakan Aina dpt ye....tmuduga selasa dpn....8 april....inshaAllah doakan aina berjaya ye...
bittaufiq wannajah...

Assalamualaikumn

Tuesday, 30 July 2013

Tips Belajar(yang saya laksanakan ke atas diri saya :))

Bismillahirrahmanirrahim.... Dengan nama Allah saya mulakan entry saya Assalamualaikum WBT

SPM is coming...so bagi saya dah tak ada masa nak main2....banyak alternatif yang telah diambil oleh mudir sekolah dengan kerjasama guru2 antaranya mengadakan seminar cara menjawab soalan, seminar mana2 subjek cara belajar dengan mudah...mengundang akak2 yang cemerlang...terima kasih saya ucapkan wakil tingkatan 5 2013...

saya ada bertanya kepada abang saya yang juga seorang hafiz Al-Quran alhamdulillah...katanya pagi2 memang sesuai menghafal...jadinya cari subjek yang berunsurkan fakta untuk dihafal pada pagi hari...Tengahari tak mau stress2 jadinya relaxkan otak dahulu....dalam jam 2 sambung subjek yang agak santai untuk diulang kaji misalnya math...yang berunsur kira2....dan malam ape2 subjek yang boleh attract dan ade mode....dia kata jangan terlalu memaksa diri untuk study...study biar smart...dan dia lah merupakan guru saya di rumah...dia sentiasa ada disisi apabila saya mula study...dia akan sedia sahaja di situ kot2 kalau saya nak tanya ape2...dan jawapan yang diberi cukup memuaskan hati saya....kadang2 tukar jugak dengan dia...dia dah tolong saya study saya pula tolong dengar dia mengulang Al-Quran...lagi2 bulan Ramadhan ni dia jadi Imam di Masjid Sg.Karang...tipsnya cukup berkesan bagi saya dan saya amalkan hingga kini...saya  paling suka belajar dengan abang saya subjek PQS dan PSI...subjek kegemaran dia...Math dan BI merupakan subjek kegemaran kakak saya...jadinya kami selalu study bertiga..saya rasa enjoy dalam study saya dan tak stres alhamdulillah  ummi dan abah pula memberi sokongan yang tinggi untuk kami belajar bersama misalnya menyediakan ruang untuk study di hadapan mini library di rumah kami...kemudian kalau ummi ke dapur mesti buatkan air kordial...hehehe kami makin segar lah untuk study...kadang2 ummi bagi kismis bagi santai otak dan mudah masuk kalau belajar....support dari abah juga ada misalnya abah ade belikan whiteboard di bilik along untuk memudahkan kami adik beradik study...dia akan terangkan lah ape2 yang saya tak faham...amat bersyukur kerana sokongan keluarga yang sangat besar...dan amat bernilai buat saya....

Sampailah masanya...saya usaha untuk menggapai straight A+ amin!!!mohon doa dan restu abah ummi along dan akak doakan adik berjaya inshaAllah!!!

buat guru2 doakan Aina agar dapat menjawab dengan mudah....halalkan ilmu yang telah dicurahkan..sungguh kalau ditatang emas...ilmu itu lebih melimpah dan banyak darinya...syukran ya mu'allimina wal mu'allimat...uhibbukum fillah...doakan Aina dan batch 96 berjaya...kejayaan akan kami gapai sebagai tanda penghargaan buat parents dan guru2 yang tercinta....

MUMTAZ inshaAllah!!!

wassalam

Ramadhan Kareem!! Jom Tambahkan Iman

Bismillahirrahmanirrahim.... Dengan nama Allah saya mulakan entry saya Assalamualaikum WBT


Senjakala yang menggamit
Resah dalam perjalanan
Meniti waktu dengan pasrah
Mengharap secangkir kasihMu


Tika dedaun berguguran
Mengimbau kenangan semalam
Apakah dosa-dosa ini akan terampun
Dalam perjalanan kembali
Untukku menuju Ilahi

Tuhan kurniakan kasihMu
Munajatku di penjuru malam
Menghapus dosa yang silam
Ingin kucubit dan kulontarkan
Bersihkan diri mengadapMu

Resah menangis dikalbuku
Tika kenangan dahulu menyapa sanubariku
Pasti nasuha yang ku munajatkan
Menyulam hasrat kasih sejati


 mudah2an di bulan Ramadhan ini ade pengimprovan iman inshaaAllah

Saturday, 13 July 2013

Mengapa Maksiat masih berleluasa di bulan Ramadhan?

Bismillahirrahmanirrahim.... Dengan nama Allah saya mulakan entry saya Assalamualaikum WBT

Persoalan: mengapa maksiat masih berleluasa di bulan Ramadhan?

إذا جاء رمضان فتحت أبواب الجنة وغلقت أبواب النار وصفدت الشياطين
Bermaksud: apabila datangnya bulan ramadhan maka pintu2 syurga dibuka, pintu2 neraka ditutup, dan syaitan2 dibelenggu. (Riwayat Muslim)

Dalam isu syaitan2 dibelenggu, terdapat riwayat lain menyebut
وسلسلت مردة الشياطين iaitu yang dirantai ialah syaitan yang ganas.

Walau bagaimanapun para ulama telah mengulas bahawa kemungkinan untuk seseorang itu melakukan maksiat itu banyak cabangnya selain dari godaan syaitan dan iblis diantaranya mengikut nafsu, godaan dunia, dan kerana makhluk sesama manusia.

Maka tidak hairanlah mengapa masih banyak maksiat walaupun di bulan ramadhan kerana terdapat 3 lagi musuh yang sentiasa menggoda manusia ke arah maksiat.

- Tuan Guru Dr Zulkifli Muhammad Al-Bakri.


kredit fb:akhi alauddin

Friday, 21 June 2013

Counting Day....SPM 95 Days To Go

Bismillahirrahmanirrahim.... Dengan nama Allah saya mulakan entry saya Assalamualaikum WBT


Well in this year....2013...like a nightmare for SPM's candidate like me and whole batch 96
tapi serasa saya ini adalah saat yang paling manis untuk saya dan sahabat2 saya...sebabkan ini tahun last kami berada di sekolah...banyak kenangan manis ingin dicipta bersama...

apa2 program yang diadakan akan kami laksanakan dengan bersungguh2 demi menjayakan program tersbut...macam program Hari Guru 16 Mei yang lepas...kelihatan di wajah Pengetua SMA Al-Ihsan gembira sekali...gru2 turut ceria...hari itu kami menceriakan guru dengan sepenuh keceriaan..hehe ayat pon x betul...well lama tak berblog....

Tapikan saya dan sahabat2 x sabar nk menunggu seminar seterusnya...kami mulai struggle...byk latihan soalan yang lepas2 dibuat...x puas lagi rasa nak berlatih tubi...guru2 turut bekerjasama...kenangan manis yang takkan dilupakan...thanks juga buat mudir kerana mengundang guru2 yang expert untuk mengajar kami....

SPM....tak mau susah2 ye...hehehe ade pulak dah...inshaaAllah dengan bantuan Allah+tawakkal kepdaNYA inshaaAllah kejayaan milik bersama...amin...